Ο σκοπός της παρούσας ανακοίνωσης είναι να ενημερώσει αναφορικά με τις παρατάσεις που έχουν παραχωρηθεί από τη Νομοθεσία, λόγω της υγειονομικής κρίσης από την πανδημία του Covid 19, αλλά και για τις τροποποιήσεις του διαδικασίας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών Νόμου. Επίσης γίνεται αναφορά στο Σχέδιο Δράσης για δίκαιη και απλή φορολογία που υποστηρίζει την ανάκαμψη, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο ΠΕΡΊ ΒΕΒΑΙΏΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΆΞΕΩΣ ΦΌΡΩΝ ΝΌΜΟΣ

ΣΤΙΣ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021, ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΟΤΙ Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΨΗΦΙΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ¨:

  1. Η τελευταία ημέρα υποβολής της φορολογικής δήλωσης φυσικού προσώπου (Τ.Φ. 1 Μισθωτού και Τ.Φ.1 Αυτοεργοδοτούμενου χωρίς υποχρέωση ετοιμασίας εξελεγμένων λογαριασμών) για το έτος 2020, και η καταβολή του φόρου που οφείλεται με βάση την εν λόγω δήλωση, είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2021, χωρίς την επιβολή επιβαρύνσεων.
  2. Η τελευταία ημέρα υποβολής της δήλωσης εργοδότη (Τ.Φ.7) για το έτος 2020, είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2021, χωρίς την επιβολή επιβαρύνσεων.
  3. Η τελευταία ημέρα καταβολής της δεύτερης δόσης της προσωρινής φορολογίας για το έτος 2020, είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2021, χωρίς την επιβολή επιβαρύνσεων.

ΡΥΘΜΊΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΌΦΛΗΣΗ ΛΗΞΙΠΡΌΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΏΝ

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΨΗΦΙΣΕ ΣΕ ΝΟΜΟ, ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΝΟΜΟ. ΟΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΙΣ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021.

Βάσει των τροποποιήσεων, οι φορολογούμενοι που λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που προκλήθηκαν από την πανδημία, αδυνατούν να ξοφλήσουν τις φορολογικές τους οφειλές, μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους να ξοφληθούν σε δόσεις.

Με βάση τις τροποποιήσεις, οι ρυθμίσεις αφορούν όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά και τους αυτοεργοδοτούμενους, των οποίων ο συνολικός κύκλος εργασιών για το έτος 2020 έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 25% σε σύγκριση με το 2019, λόγω των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας Covid 19.

Οι τροποποιήσεις αφορούν οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2016 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2019, ενώ οφειλές που αφορούν την περίοδο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015, ήδη ρυθμίζονται με τις πρόνοιες του νόμου που είναι ήδη σε ισχύ.

Οφειλών που αφορούν την περίοδο 1 Ιανουαρίου 2016 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019, μπορούν να ρυθμιστούν εντός 12 μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης της τροποποιητικής νομοθεσίας στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Τονίζεται ότι οι ρυθμίσεις υφίστανται αποκλειστικά για οφειλές της περιόδου 1 Ιανουαρίου 2016 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019 που υπάρχουν ήδη. Αυτό σημαίνει ότι όσες οφειλές δημιουργηθούν μελλοντικά δεν θα αποτελούν μέρος της ρύθμισης.

ΣΧΈΔΙΟ ΔΡΆΣΗΣ ΓΙΑ ΔΊΚΑΙΗ ΚΑΙ ΑΠΛΉ ΦΟΡΟΛΟΓΊΑ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΊΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΆΚΑΜΨΗ

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΟΤΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ.

Τονίζεται ότι η Σύσταση συνδέεται με μια μελλοντική Ανακοίνωση που θα αποτυπώνει τα δικαιώματα των φορολογουμένων σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ. Αναμένεται ότι η Σύσταση και η Ανακοίνωση θα δημοσιευτούν πριν το τέλος του 2021.

Ο σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να αυξήσει την ευαισθητοποίηση τόσο των φορολογουμένων όσο και των φορολογικών διοικήσεων αναφορικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των φορολογούμενων. Αυτά τα μέτρα αποτελούν μέρος του Σχεδίου Δράσης για δίκαιη και απλή φορολογία που υποστηρίζει την ανάκαμψη που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2020.

Ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι να συγκεντρώσει στοιχεία από τους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένου εθνικές φορολογικές αρχές, διακυβερνητικούς, μη κυβερνητικούς και ιδιωτικούς οργανισμούς, φορολογικούς συμβούλους και ακαδημαϊκούς, αναφορικά με στοιχεία σχετικά με πιθανά διασυνοριακά φορολογικά εμπόδια που έχουν αντιμετωπίσει.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΥΠΟΠΟΒΟΛΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΙΝΑΙ Η 2Η ΙΟΥΝΙΟΥ 2021.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να συμμετάσχετε στη δημόσια διαβούλευση.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.